Categorie: gezondheid >> voeding Trefwoorden: keltisch zeezout natuurlijk voeding mineralen
Samenvatting & achtergrondinformatie
Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater.
Lees hier een fantastisch verhaal over het gebruik van dit zeezout.
Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Altantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent. Dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineralen inhoud van het zout alleen maar ten goede!
De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op.
Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat ruim tachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan.
Bekijk hier het label met productinformatie.
Dit soort zeezout wordt geadviseerd en besproken in de boeken van Dr. Fereydoon Batmanghelidj.
Wist u dat … zout moet … iedere dag!
Maar let op … niet alle zout is hetzelfde!
Door: Lizzy Turelinckx
Deze uitspraak druist in tegen alles wat ons iedere dag wordt verteld
door de media, het Voedingscentrum, de Hartstichting en zelfs onze
arts! Toch is de titel de waarheid, leest u dit artikel maar eens en uw
kennis en mening over zout zal nooit meer hetzelfde zijn.
Zout is een veelgebruikt genotmiddel. Het gebruik als smaakversterker
is al duizenden jaren oud. Legendarisch zijn de verhalen uit de
tijd dat zout moeilijk te verkrijgen was en daarom een hoge prijs had.
Zout, of liever gezegd keukenzout, is echter al lang gedegradeerd tot
een weliswaar veel gebruikt, maar goedkoop product-zonder-aanzien.
Hoe kan het ook anders voor iets dat, chemisch gezien, niets anders
is dan simpel natriumchloride (NaCl; ook wel steenzout genoemd) en
dat in onvoorstelbare hoeveelheden in de bodem voorkomt.
In Nederland wordt sinds 1918 zout gewonnen uit zoutlagen op enkele
honderden meters diepte, eerst bij Boekelo, later bij Winschoten
en Hengelo. Dit zout is … lees verder in deze pdf.
|