De grootste website voor zelfhulpboeken en -producten         
 
boeken waar je beter van wordt
Download gratis eboeken en
blijf op de hoogte van nieuwe uitgaven en ander nieuws. Klik hier.
  Home | Nieuw| | Video's| | Ontmoet de auteur / Events           
Uitgebreid zoeken
|  


Wat je over orgaandonatie zou moeten weten
hoe kun je nu levende organen uit een dood lichaam halen?

Auteur: Ger Lodewick


 22,50Levertijd: 1-3 werkdagenTotale Cover/ Vergroot afb.
Kijk in het boek
recensies

attendeer een relatie

192 pagina's
ISBN: 9789079872763
Uitvoering: Softcover
Deel dit boek/product via:
 Email  Twitter  Facebook  Linkedin

Categorie: bijzondere onderwerpen >> gezondheidszorg en eigen uitgaven
Trefwoorden: organen  doneren  informatie    
Samenvatting & achtergrondinformatie

Dit boek is het meest uitgebreide, informatieve boek over orgaandonatie. Voor wie zich wil registreren, zich al heeft geregistreerd, twijfelt of zijn registratie wil veranderen.

Niemand kan tegen het helpen van een ernstig ziek medemens zijn. Dat is de reden waarom in Nederland zo'n 3,5 miljoen mensen een 'ja' hebben laten registreren op de vraag: "Ben je bereid om na je dood je organen af te staan voor een ziek iemand die hiermee verder kan leven?"

Maar deze vraag is niet helemaal correct. Hij zou moeten luiden:
"Ben je bereid je organen af te staan, ook als je zeker weet dat je nog leeft, maar wel hersendood bent verklaard, omdat je lichaam (lees hersens) niet meer reageert op bepaalde prikkels? Ben je bereid om je dan zonder narcose open te laten snijden, terwijl de kans groot is dat je alles voelt en je vóór de operatie wellicht nog bij had kunnen komen?"

Als de laatste vraag zou worden gesteld zouden weinig mensen zich meer laten registreren en zouden er in het medische circuit bijzonder weinig organen terechtkomen.
Duizenden mensen hebben zich op basis van de voortdurende non-informatieve campagnes met de beste bedoelingen laten registreren als orgaandonor. Hún intentie is zuiver.

Toen Ger Lodewick met dit boek begon, was zijn drijfveer informatie te verstrekken die voorkomt dat nog meer mensen een besluit nemen op grond van onwaarheid en incorrecte voorlichting, waardoor ze later eventueel met een schuldgevoel door het leven gaan.
Met behoud van de compassie met een ernstig ziek mens die een ander orgaan wenst, heeft Ger Lodewick in een jarenlang zoekproces de problematiek van orgaandonatie onderzocht vanuit het perspectief van de donor en diens nabestaanden. In dit onderzoek maakt hij onder andere gebruik van informatie van medische deskundigen als specialisten, anesthesisten, cardiologen, chirurgen, etc. en van gesprekken met familieleden van donoren.
De resultaten van zijn onderzoek kunnen confronterend zijn voor wie zich niet of nauwelijks in dit thema heeft verdiept en voor nabestaanden van orgaandonoren. Lodewick beseft dit heel goed en hoopt dat deze mensen dit boek niet als een beschuldiging opvatten. Met de kennis van toen is een registratie tot stand gekomen of een besluit genomen.
Deze kennis was gebaseerd op het drijfzand van de onjuiste voorlichting door een aantal specialisten op het gebied van orgaantransplantatie en door de overheid die toestaat dat iemand dood verklaard wordt, die het niet is.

Dit boek, met een openhartig en indringend voorwoord van de bekende cardioloog Pim van Lommel (auteur van bestseller Eindeloos bewustzijn), is niet bedoeld als keuzeadvies, maar als informatiebron. Kies zelf met gebruikmaking van alle mogelijke informatie die je ter beschikking staat en laat je niet misleiden door goed geoliede marketingcampagnes.

"Niemand mag schade worden berokkend, zelfs niet als daar voor anderen iets goeds uit zou komen."
- Edmund D. Pellegrino
hoogleraar Medicijnen en Medische Ethiek

"Het fundamentele probleem is dat je geen organen kunt transplanteren van een echte dode. Vandaar ook de pogingen om 'dood' opnieuw te definiëren met 'hersendood' om transplantatie maar mogelijk te maken."
- David W. Evans
cardioloog

Recensie(s)
Recensie: een lezer

Beste allemaal,

kort geleden kwam ik toevallig een boek tegen in de bibliotheek over orgaandonatie: "WAT JE OVER ORGAANDONATIE ZOU MOETEN WETEN", door Ger Lodewick.
Het trof me omdat op de voorkant stond: met voorwoord van Pim van Lommel, cardioloog, wat me verbaasde en daarom heb ik het meegenomen. Van een lezing van Pim van Lommel wist ik dat hij, zacht gezegd, sceptisch staat ten opzichte van orgaandonatie. Daarom snapte ik niet dat hij een voorwoord had geschreven voor een boek dat, dacht ik, pro orgaandonatie is. Ik had weer eens verkeerd gedacht.
Dit boek is een eyeopener voor iedereen die denkt over orgaandonatie, die het donorcodicil nog niet heeft ingevuld of die zou moeten beslissen voor een nabestaande over al dan niet doneren van organen.
Op mijn codicil staat al een aantal jaren: geen donor. Dit boek geeft uitgebreide motivatie voor zeer zorgvuldige afweging van dit onderwerp.

Ik kan in een mail uiteraard niet de gehele inhoud van dit boek weergeven. Enkele dingen die ik belangrijk vind :
In alle publicaties over orgaandonatie gaat alle aandacht naar de ontvangende partij, de zieke die zo hard een orgaan nodig heeft en niet naar de donor.
Voor een orgaandonatie wordt een patient dood verklaard bij "hersendood", als het EEG vlak blijft. In dit boek wordt wetenschappelijk aangetoond dat dit criterium niet klopt !!!
De patient is nog levend, ondanks dat zijn hersenen niet meer funktioneren. Er wordt aangenomen dat er geen bewustzijn meer is, dat hij dus niets meer voelt maar dat is een aanname.
Er wordt geen verdoving gegeven voor de uitname-operatie, "de patient is immers dood".
75% van de patienten geeft, als er met uitname wordt begonnen, afwerende bewegingen te zien van armen en bovenlichaam, dat wordt de "Lazarusreflex" genoemd en daar wordt niets uit geconcludeerd.

Verschillende vooraanstaande specialisten ( hartspecialisten, neurochirurgen, radiologen, anaesthesisten, hooglereren etc) geven gefundeerde kritiek op de praktijk om organen uit te nemen bij een z.g. Hersendode en stellen dat hersendood niet dood is.
Er worden voorbeelden gegeven van "hersendode" patienten die kort voor de operatie weer tot leven kwamen…wat dus niet kan als de patient echt dood zou zijn. Er staan intervieuws in met artsen en verpleegkundigen die zeer veel twijfel kregen bij deze handelwijze en daarom daar niet meer aan meewerken…
Er zijn ook intervieuws met ouders of partners van hersendode patienten die intuitief geen toestemming hadden willen geven, dat onder druk wel gedaan hebben en later erg veel spijt daarvan kregen…
Bij deze wijze van doodverklaring is geen aandacht voor het stervensproces, wat niet van de ene minuut op de andere afgelopen is. Wat is dan de impact van het abrupt uitnemen van organen waardoor de patient dan uiteraard overlijdt?

Natuurlijk komt de vraag: en al die doodzieke mensen dan, die weer een leven krijgen door een transplantatie? Natuurlijk wordt hen genezing gegund maar tot welke prijs?
Door de eenzijdige nadruk op orgaantransplantatie komt er niet genoeg onderzoek naar andere genezings-methoden. Denk b.v. aan het ontwikkelen van organen uit andere cellen…

Bovenstaande doet geen recht aan de gehele inhoud van het boek. Lees het zelf !! Ik vond het shocking, dat is ook de reden dat ik dit doorgeef. Als je geen donorcodicil hebt ingevuld, doe het alsnog en zet daar dan op NEE, geen donor, in plaats van het blauwblauw te laten. Wie weet moet een ander later over jou beslissen…
Dit is geen opwekkend bericht, maar wel belangrijk. Geef het maar door….

Vriendelijke groeten, Maria


Van een lezer

Hallo Ger, zojuist las ik je boek ‘Wat je over orgaandonatie zou moeten weten’ uit. Meerdere malen was ik tot tranen geroerd: van afschuw toen je duidelijk omschreef wat het nu echt inhoudt, maar ook van liefde omdat je me met de laatste hoofdstukken terug in mijn ‘spirituele schoenen’ zette. Ik ben je zo dankbaar dat je dit boek schreef. Dus dank je wel voor het delen van je kennis!

Warme groet, Surani.Gratis nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle nieuwe uitgaven?
Wij betalen de verzendkosten
• orders boven € 20,- (incl. BTW)
• uitsluitend in NL
• (zie verder alg.voorw.)
Onze nieuwste uitgaven
Top 20 verkochte boeken
Boeken die je niet leest, helpen niet
•  Opmerkingen/vragen?
   laat het ons weten
•  Een eigen boek schrijven
   •  Media/Pers
•  Laatste & eerdere nieuwsbrieven
•  Partner worden
•  Zakelijk - Boekhandel
•  Alg. Voorwaarden
•  Privacy Policy
•  Disclaimer
•  Contact
•  Missie & Passie
   Powered by MostWorld
Disclaimer

De boeken en producten op Succesboeken.nl worden niet aangeboden voor diagnose, genezing, behandeling, vermindering of het voorkomen van welke ziekte of aandoening dan ook.
Wij bevelen de klanten en lezers ten sterkste aan om ongemakken, aandoeningen en/of ziekten te bespreken met een medisch bekwaam professional.