5 juli 2019 Nieuwsbrief wk1927  

   Beste Lezer,

Gezondheid en financiën ... wat hebben die twee met elkaar te maken, zou je kunnen denken.
Als ik maar gezond ben, financiën zijn minder belangrijk ... hoor je vaak.
Maar wist je dat vele ziekten het gevolg zijn van stress, met name financiële stress?
Volgens Robert Kiyosaki is dat een resultaat van het ontbreken aan financieel onderricht. In 1997, de tijd dat alles financieel goed ging - de huizenprijzen gingen skyhigh waardoor de meeste mensen hun huis als pinapparaat gingen gebruiken, je kon geld verdienen met beleggen zonder er verstand van te hebben, de internetbubbel startte toentertijd, aan banen geen gebrek, etc., etc. - schreef hij zijn eerste boek: Rijke pa, arme pa.
Zeeën van kritiek kreeg de beste man: waarom moest je verstand hebben van financiën? Het ging toch goed! Hoe komt hij erbij dat je huis een kostenpost is? Ik ga verdienen aan mijn huis. De prijzen gaan toch omhoog!
Inmiddels zijn we 22 jaar verder; Kiyosaki is vele boeken verder (we zijn de tel kwijtgeraakt en we hebben niet al zijn boeken vertaald) en we kunnen niet anders constateren dan dat hij met 99,9% van zijn opmerkingen en waarschuwingen gelijk heeft gehad. Hij is een financieel visionair en tot nu toe zijn we geen betere financiële onderwijzer tegengekomen dan hij.

Geen financiële adviezen
Het bijzondere aan Kiyosaki is dat hij geen financiële adviezen geeft in de zin van: koop dit aandeel, investeer in goud, beleg hierin, doe dit doe dat.
Hij geeft financieel onderricht. Hij laat je anders denken over geld, maatschappij, economie, en laat je steeds het verschil zien in denken en uitspraken van zijn (echte) arme pa en zijn rijke pa (de vader van zijn boezemvriendje op 9-jarige leeftijd).
Een paar voorbeelden:
Zijn echte vader adviseerde (en velen adviseren nog steeds): ga sparen voor later. Kiyosaki heeft altijd geroepen: “Spaarders zijn verliezers.” Kijk nu eens naar de rente die je krijgt op je spaargeld bij een bank; nog even en je moet betalen om je geld te stallen.
Een ander voorbeeld is voor vele mensen hun koophuis. Mensen (en menig hypotheekadviseur) zeggen nog steeds: je huis is vermogen en levert je (straks) geld op.
Er staan nu nog steeds hui­zen onder water. Kiyosaki heeft altijd geroepen (en roept nog steeds): “Je huis is een kostenpost, kost je geld en is vermogen van de bank, niet van jou.”
(Overigens adviseert Kiyosaki niet om geen of wel een huis te kopen; het gaat wederom om principes.)
In zijn eerste boek Rijke pa, arme pa leert hij de lezer een aantal enorm belangrijke principes, o.a. het verschil tussen activa en passiva. Mensen - inclusief financiële adviseurs - halen activa en passiva vaak door elkaar. Een ezelsbruggetje: activa brengen geld in het laatje en passiva halen geld uit het laatje. Vraag: valt je huis of je auto onder je activa of je passiva?
Een mooi voorbeeld: het koophuis waar je in woont is passiva (het kost je geld); als je 3 andere huizen zou hebben waar je iedere maand huuropbrengsten uithaalt die hoger zijn dan de maandelijkse aflossing en rente (als die er is), dan zijn die huizen activa.
Kiyosaki zegt dat je moet leren om activa te verzamelen om later geen financiële zorgen te hebben. Er zijn overigens vele vormen van activa.
Omdat de meeste mensen geen activa hebben, leven ze van salaris naar salaris. Maar wat als je die baan kwijtraakt?
Op dit moment zijn er al meer dan een miljoen mensen in Nederland die onder de armoedegrens leven; en het worden er steeds meer. Ook komen er steeds meer rijken bij, die alsmaar rijker worden. Ze hebben niet meer uren of geld, ze hebben meer kennis en financiële ontwikkeling.

Hypotheekrente
Stel je betaalt aan hypotheekrente op dit moment 2% p.j. en die gaat plotseling (door wereldwijde economische oorzaken) naar 4% ... zou je dat kunnen betalen zonder in de problemen te komen? (In 1980 was de hypotheekrente rond de 12%-14%.)
Wellicht is het goed om je financiële IQ omhoog te brengen door deze boeken te gaan lezen: het is nooit te laat. Lees eerst Rijke pa, arme pa als dit nieuw voor je is. Daarna de meest recente opvolger: Waarom de rijken alsmaar rijker worden.
Niet meteen in het diepe springen, want dan is de motivatie snel weg om je financiële IQ te verhogen. Werk aan je gezondheid én je financiën!

Rijke pa Arme pa   Waarom de rijken alsmaar rijker worden
Wij wensen al onze lezers veel wijsheid, een mooi week­end, alle ge­zond­heid en mooie leer- en lees­momenten toe.

Waarom de rijken alsmaar rijker worden
Nederland en België worden aangemerkt als rijke landen. Maar hoe komt het dan dat we meer voedselbanken hebben dan 10 jaar geleden? Waarom leven er in Nederland meer dan een miljoen mensen onder de zgn. armoedegrens? Het antwoord is een gebrek aan financieel onderricht, met name thuis en op school.
Robert Kiyosaki is een fervent promotor van anders denken over geld. Hij gaat met zijn gedachtegoed dwars tegen de gevestigde orde in. Let op: niet voor mensen die geld niet belangrijk vinden!
Krijg de liefde die je wilt Anticonceptie zonder hormonen
Door de vele bruikbare tips leer je hoe je meer romantiek en passie terugbrengt in je re­la­tie. Dit boek biedt on­mis­ba­re kennis over relaties. Gynaecoloog Dorothee Struck legt in begrijpelijke taal uit hoe het vrouwelijke lichaam is opgebouwd en wat er zich bij de cyclus afspeelt.
Hoe vang je de grote vis? Autisme beter begrijpen Omgaan met druk Nieuwe levenskunst
David Lynch, filmregisseur, laat zien hoe hij meditatie deel heeft gemaakt van zijn dagelijks leven en hoe hij hierdoor op ideeën komt die anders onbereikbaar blijven. Je krijgt praktische adviezen die op een nieuw begrip van ASS gebaseerd zijn en die steeds meer respons bij professionals vinden. Het doel is om druk niet langer alleen maar als iets negatiefs te zien. Echte topprestaties kunnen we namelijk alleen leveren wanneer er sprake is van enige druk. Door gebruik te maken van eeuwenoude wijsheid en inzichten biedt dit rijke boek heel veel inspiratie voor wie wil streven naar nieuwe levenskunst.
Ontmoet de schrijver Duik in de branding Meditatie Boek op verzoek
Zowel binnenlandse als buitenlandse auteurs van uitgeverij Succesboeken.nl, geven regelmatig lezingen.
Er is een button ontmoet de auteur op onze site.
In Duik in de branding beschrijft Marcel Mirande zijn ultieme poging om zich van zijn chronische hoofdpijn te bevrijden, en met succes. Wat voor effect heeft meditatie op ons brein, onze gewoonten, onze genen? Door de vercommercialisering van meditatie zijn er veel misvattingen ontstaan. Binnen 1 dag voegen we ze toe op onze site. Mail ons aub met ideeën:
info@succesboeken.nl
Leef! De ultieme f*ck it methode Je gezondheid in eigen handen De innerlijke volwassene
Op het moment dat je ingrijpt in de tuin van jouw leven, begint de weg van overleven naar leven. Een ontwikkeling die je leven kan veranderen. Wat zou er gebeuren als je eens helemaal stopt om met mensen om te gaan die je niet leuk vindt of dingen te doen waar je geen zin in hebt? In Je gezondheid in eigen handen toont Miek Maes met vele voorbeelden aan hoe onze voeding en onze gezondheid samenhangen. Gebaseerd op Medical Medium. In dit boek biedt de bekende lifecoach, psychotherapeut en holistisch fysiotherapeut Susanne Hühn je talloze oefeningen en tips om je volwassen zelf te ontplooien.

Met vriendelijke groet,
het team van Succesboeken.nl


 
 

Wall Street is de enige plek waar mensen in een Rolls Royce naartoe rijden
om advies te krijgen van degenen die met de metro komen.

- Warren Buffett
Amerikaans zakenman en investeerder